Hoppa till sidans innehåll

Snapphanedykarnas Historia


Snapphanedykarna´s historia

Det var på hösten 1967 som Snapphanedykarna började komma igång. Idén till att bilda en sportdykarklubb hade grundats under våren och sommaren i en sommarstuga i Båstad av Folke Nordén (Markaryd) och Folke Fredin (Hässleholm)
Fredin tog kontakt med Rikspappersskolan och lyckades att få en tid i den då nybyggda simhallen i Markaryd som för övrigt var en av de första i Småland. Träningstiden då som nu är på måndagskvällar. Med från början var även Bo Nilsson från Åstorp, som var utbildad attackdykare och instruktör.
Den första styrelsen bestod av Folke Nordén, Folke Fredin, Bo Nilsson och Tore Strand. Samma år (1967) blev denna kvartett de första utbildade sportdykarna i klubben. Redan året där på väcktes ett stort intresse och nya medlemmar sökte sig till klubben i Markaryd, från Hässleholm i söder Älmhult i öster till ljungby i norr.
Att dyka var från början lite exklusivt, och de som utbildades åren 67-68 var bland de första i Sverige som tog Nordiskt sportdykarbevis. De första åren var dykning en krävande sport p g a att man fick bära sin utrustning (t ex. upp och ner på Kullaberg) som kunde väga upp till 50-60 kg. Detta berodde på att närmaste ställe att fylla lufttuberna var i Malmö. Så man fick ha stora tunga tuber som räckte till två dyk på samma utfärd. 1975 införskaffades en båt och trailer, på så sätt kunde man nå andra dykplatser och man kunde lägga mer energi på dyket när man sluppit bära utrustningen.
I början av 1970-talet spelade klubben seriespel i UV-rugby, där man hade en del framgång, t ex. vann man division 2 södra i två år och fick en plats i allsvenskan men avstod p g a resorna.
Snapphanedykarna har från början tillhört Svenska Sportdykarförbundet SSDF, och på mitten av 1980-talet blev vi även medlemmar i Svenska Gymnastikföbundet och då blev det mer fysisk aktivitet som vi idag kallar work-out.
Under åren har även klubben samarbetat med både räddningstjänsten och kommunen med uppgifter som rört sig under vattnet både roliga och mindre roliga uppdrag.

Jag har använt mig av fakta som Conny Nilsson en gång har skrivit.

Uppdaterad: 23 NOV 2010 20:56 Skribent: Magnus Nilsson

Postadress:
Snapphanedykarna - Sportdykning
Granvägen 8
28537 Markaryd

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: snapphanedykarna@gma...

Se all info